Experienta Bravo,ai stil!

Experienta Bravo,ai stil!
View Post

5 produse de beauty indispensabile din geanta mea

5 produse de beauty indispensabile din geanta mea
View Post
To top
10 Jan

Sa ne aducem aminte de Coco Chanel

 

M-am gândit ca, în cadrul blogului, sa fiu gazdă, o dată pe lună, a unui „remember”, care se vrea a fi ravaş peste timp, şi, în acelaşi timp,  un modest omagiu pentru cei  care au fost monştrii sacri ai modei, ai machiajului şi a tot ce înseamnă  industria frumosului.

Aşa că, să ne facem un pic de curaj să pătrundem în lumea acestor zei, o lume a geniului, a frumuseţii în stare pura, nealterata,  a subtilităţii şi strălucirii, aparent inaccesibilă! Olimpul lor! Să încercăm să descifrăm poveştile lor, să ne apropiem de ei, sa înţelegem de unde au plecat, ce au făcut, ce nu au făcut, pentru a ajunge acolo sus, la stele!

Ei – designerii, make-up artiştii celebri, stiliştii –  ne amintesc cu fiecare curent, tendinţă, trend de beauty,  că lumea e frumoasă, creativă, inepuizabilă în diversitatea ei, ca muzică, formă şi culoare.

Fac această introducere, care este un preambul la ceea ce va urma, pentru a clarifica în primul rand pentru mine, ce stă la baza acestei lumi încifrate, inaccesibile şi misterioase. Citind cărţi de specialitate, vizionând filme documentare sau artistice, ascultând poveşti romanţate, încerc să-mi dau seama de unde vine fascinaţia noastră pentru aceşti oameni vizionari, geniali şi talentaţi!

De fiecare dată mă intreb care este viaţa lor de zi cu zi, dincolo de viaţa pe care o trăiesc la scenă deschisă, ce iubesc, ce citesc, ce adoră să facă, care este de fapt lumea lor.

Personal, îmi imaginez că dincolo de nota personală pe care poţi doar s-o intuieşti, lumea lor creativă este o imensă scenă. Acolo se fabrică totul, acolo ia naştere miracolul, se învaţă, se repetă, se croieşte, se şterge şi se ia totul de la capăt, se ţipă, se şopteşte, se regizează o dată şi încă o dată tot spectacolul de formă şi culoare, totul se face într-o cursă de multe ori contra cronometru, pentru ca noi să vedem doar produsul final, ca într-o magie, şi fascinaţi fiind, să citim poezia, uimiţi fiind de frumuseţea şi ingeniozitatea mesajului.

Ei sunt mereu în avant garde, şi noi gândim mereu: Ce ingenios, cum de nu ne-a trecut prin cap?

Cum de nu ne-a trecut prin cap să alăturăm în fanteziile noatre zilnice, mai ales nouă femeilor ( pentru că lumea noastră, a femeilor, este o lume a subtilităţii, a detaliilor, femeile au stilul lor de a vedea lumea!)  atâtea şi atâtea lucruri la care visăm: broderii complicate, dantele spumoase, mătase suavă la atingere, catifea alunecoasă şi parşivă, piele perfectă şi netedă, stofe şi voal? Există atâtea şi atâtea variante de a te juca cu inul inocent şi cu  bumbacul cuminte, cu denimul aventurier şi sexy, eterna pârghie de siguranţă în garderoba fashion!

Oamenii care orchestrează  toate astea, chiar sunt oameni?

Ce au în plus, ce-i defineşte şi ce-i determină? Ce au altfel decât noi, ceilalţi, astfel încât să devină unici?

Nu pot decât să îmi dau cu părerea: GENIU. TALENT. INDRĂZNEALĂ ŞI INCREDERE. MUNCĂ. SACRIFICIU, PASIUNE, NELINIŞTE. MUNCĂ. ŞANSĂ. DĂRUIRE. NEBUNIE. MUNCĂ. TEMPERAMENT. STRĂLUCIRE. NOROC. MUNCĂ. SENSIBILITATE. FRUMUSEŢE. CARISMĂ. INSTINCT. MUNCĂ. Toate la un loc!  Mai mult da, niciodată mai puţin  de atât!

Am repetat obsesiv cuvântul care desemneaza constanta vieţii lor de creator! De acolo pleacă totul, de la puterea şi voinţa de a munci! O muncă de Sisif! Ce ar fi talentul, geniul, fără muncă? Un imens şi condamnabil eşec!

Aş vrea acum, înainte de toţi şi toate, să ne amintim de povestea lui Gabrielle Bonheur Chanel ( născută: 19 august 1883, Saumur, Franța, decedată: 10 ianuarie 1971, Hotel Ritz, Paris, Franța ), pe care toata lumea  o consideră punctul de plecare, cea mai puternică femeie din istoria modernă a modei.

Să fim, oare, destinaţi, înainte de a ne naşte, unui anume parcurs?  Să purtăm cu noi în subconstient, o memorie paralelă, care să stocheze trăiri, emoţii, poveşti dinainte de a ne naşte, care să ne influenţeze apoi decisiv viaţa?

Să fie, oare, tatăl lui Gabrielle Chanel, vânzător de ţesături, cel care,  din dorinţa de a vinde şi de a câştiga un ban, ţesând  poveşti uimitoare cu glas de vrăjitor, a dăruit lui Gabrielle  fascinaţia pentru stofe, culoare şi priceperea de a le pune în valoare?

Să fie, oare, mama, croitoreasă fiind, cea care a trasat involuntar traseul celei care va deveni marea Coco Chanel?

Să fie zodia, Leu, cea care a determinat parcursul de excepţie al marii Gabrielle Chanel?

Povestea ei de viaţă o reconstituim din zeci de filme documentare, din filme artistice romanţate, din cărţi şi articole, sau chiar dând o simplă căutare pe „Google”.

Simbol al modei,  ţinând cont de instinct în tot ceea ce a creat, redefinind moda prin simplitate, eleganţă, rafinament, reinventând stilul feminin având în vedere dorinţa femeilor de a purta ţinute frumoase, şi, în acelaşi timp, comode, Coco Canel este eternă.

Ţinutele ei se completează cu parfumuri şi bijuterii asortate. Amintim celebrul parfum „Chanel nr. 5”, promovat de nu mai puţin celebra Marilyn Monroe, care a fost un succes, şi, a cărui poveste dăinuie şi în zilele noastre. Ca bijuterii,  putem aminti perlele, şiraguri simple sau bogate, care dau o nota de lux şi rafinament ţinutelor.

 

Elemente de noutate si note personale

 

Dincolo de acestea, mi-o imaginez în fel şi chip pe Coco Chanel. Cel mai adesea o confund ca imagine cu cea a actriţei Audrey Tautou, cea care, de altfel, a şi interpretat-o în filmul „ Coco înainte de Chanel”. Mi-o imaginez, în prima tinereţe, femeia-copil razvratită, vulnerabilă, îndrazneaţă, surprinzătoare, intuitivă, pornită să cucerească lumea. Mi-o imaginez, mai apoi, independentă şi originală, ingenioasă şi capricioasă, puternică şi adorată, neobişnuită şi noncorformistă.

Ce a adus nou? Totul!

 • haine lejere, confortabile, în care femeile să se simtă încrezătoare. Hainele concepute de ea erau potrivite cu activităţile pe care acestea le desfaşurau: femeile deveniseră active, conduceau maşini, făceau sport. Hainele trebuiau să le ajute, să fie practice, dar, în acelaşi timp, să fie elegante, proaspete!
 • a introdus „ jerseul ” ca material folosit în mod curent în confectionarea hainelor, observand utilitatea şi versatilitatea lui – material usor, moale şi elastic, care îmbracă cu eleganţă formele, dă libertate de mişcare, dă impresia de fluiditate.
 • fustele devin mai scurte decat ale altor designeri contemporani cu ea, croite mai lejer, permiţând lejeritate în miscare
 • începând cu anul 1915, Coco Chanel devine modelul femeii moderne, cu părul tuns scurt, fără corset, activă şi independentă financiar
 • de fiecare dată elementele de noutate introduse în tendinţele proprii poartă amprenta emoţiilor şi trăirilor personale, ştiind din instinct că ceea ce creezi cu sufletul, ajunge la sufletul celorlalţi.
 • un alt element de noutate introdus în creaţiile sale, care a rezistat probei timpului, este „ little black dress”. Concepută la mijlocul anului 1920, într-o perioadă în care fastul, strălucirea, luxul exorbitant etalat cu orice prilej era la mare preţ, micuţa rochie neagră, cuminte şi voit austeră, confortabilă şi ingenuă a creat senzaţie imediat. Elementul de noutate era prea evident şi şoca! Astfel, revista „Vogue” a promovat în paginile sale rochia, sugerând faptul că „ va deveni standard de măsură pentru mase”. Predicţia s-a dovedit adevarată! Era imperios necesar ca orice femeie la modă să deţină în garderoba sa o rochie neagră, de zi sau de seară! Nici astăzi lucrurile nu stau altfel în această privinţă!
 • bijuteriile care poartă amprenta Casei Chanel sunt versatile: ele pot fi purtate atât ziua, cât şi seara, pot fi transformate după dorinţă: un colier lung poate fi separat şi purtat separat ca broşă şi colier scurt

 

Ce mai putem adauga la aceasta lungă listă de elemente de rezistenţă?

Indiferent de etapele dezvoltarii ei, de perioadele pe care le traversează în devenirea mitului „Chanel”, Coco a fost eterna „Mademoiselle”! Şi-a transformat eşecurile personale în victorii de necontestat, universal recunoscute!

Eterna Mademoiselle a adus un imens omagiu femeii, revoluţionând gândirea, aspectul, perspectivele acesteia. Fiindcă Mademoiselle trebuia să fie independentă, puternică, să reuşească într-o lume a bărbaţilor, a avut ştiinţa şi inspiraţia de a revoluţiona o întreagă lume a femeilor, făcându-şi-le aliate! Astfel, femeia, din perspectiva crezului ei, nu mai este un accesoriu, nu mai este ”păpuşa soţului”, ea este o persoană egală bărbatului, activă social, care de multe ori poartă hainele acestuia!

Aşa a creat haine cu linie masculină, iar femeile poartă pentru prima dată pantalon, tricou, cămaşă, cravată!

Să fie ăsta începutul mişcării feministe, apărută ca o provocare a destinului ei, ca o necesitate, din spirit de frondă faţă de cutumele societăţii pe care o frecventa, dar în care nu se regăsea?

Să fi simţit nevoia de ceva proaspăt? De altceva?

Să fie şi faptul că a intuit drumul pe care îl are de urmat un creator ca să reziste la proba timpului? A simţit că trebuie să aducă în permanenţă ceva nou, că trebuie  să iasă din tipare şi rutină, imediat ce aceasta se instalează? Să fi ştiut că fanii îşi devorează idolii, dacă aceştia nu se ridică constant la înălţimea aşteptărilor?

Totul, totul a concurat la devenirea ei! Memoria subconştientului, genele, conjunctura astrelor, înzestrarea şi parcursul personal, instinctul! Fiecare moment al existenţei a creat climatul pentru ca următorul moment sa fie şi mai memorabil, şi mai inovator decât precedentul! Purtăm cu noi o istorie, şi, de asemenea, istoria ne poartă cu ea! Dacă nu avem înţelepciunea, inteligenţa, instinctul de a înţelege unde ne situăm şi de a ne contura viitorul profitând de datele noastre fizice şi intelectuale, talentul, carisma şi geniul nu vor folosi decât la a deplânge mai cu talent, mai cu carismă, mai cu geniu, eşecurile noastre! Este o lecţie de viaţă,Mademoiselle!

Rămân, de asemenea, celebre gândurile, îndemnurile, sfaturile pe care Coco Chanel nu a ezitat să ni le transmită cu generozitate. Este, în toate, şi nostalgie, şi umor, şi ironie, şi inteligenţă, şi sensibilitate, şi un zâmbet amar în colţul gurii, şi constatare, este, de fapt, viaţa lui Coco Chanel, povestită printre rânduri!

Să citim şi să reţinem câteva:

„O femeia are vârsta pe care o merită.”

„La femeia prost îmbrăcată îţi aminteşti haina. La femeia bine imbrăcată îţi aminteşti persoana.”

„Vârsta nu te apără de dragoste dar dragostea te apără de vârstă”.

„Există timp pentru muncă şi există timp pentru iubire. Nu mai există timp pentru nimic altceva…”

 „Nu înţeleg cum unele femei ies din casă fără să se aranjeze un pic, fie măcar din politeţe. Nu ştii niciodată când ai întâlnire cu destinul. Trebuie să fii cât mai frumoasă la întâlnirea cu destinul.”

„Nu-ţi petrece timpul bătând într-un perete, sperând să-l transformi într-o uşă.”

„Simplitatea este esenţa oricărei eleganţe adevărate.”

„Moda e creată dintr-o idee amuzantă care se consumă pe loc. Stilul rămâne… ca un copac. Acelaşi copac, dar altul în fiecare primăvară.”

„Nu există eleganţă fără parfum. Este accesoriul nevăzut, sublim şi de neuitat. Îţi anunţă sosirea şi îţi prelungeşte prezenţa după ce ai plecat.”

„Păstrează-ţi tocurile, capul şi standardele înalte!”

“În ce locuri de pe corp poate fi folosit parfumul?”, m-a întrebat o tânără. “Oriunde îţi doreşti să fii sărutată”, i-am răspuns.

„Moda nu este ceva care există numai în rochii. Moda este în cer, pe stradă, moda este legată de idei, de viaţă, de tot ceea ce ne înconjoară.”

 „Frumuseţea serveşte femeilor pentru ca să se facă iubite de bărbaţi, iar prostia, pentru a-i iubi.”

In speranţa că v-am oprit pentru o clipă din activităţile cotidiene, şi v-am oferit un articol interesant, vă pup şi vă aştept luna viitoare, cu un nou articol menit să aducă în inimile şi sufletele noastre un alt titan al culturii noastre fashion!

Cu drag!

 

Ioana Visanescu

Ioana
1 Comment
 • Carmen V.

  Felicitari şi succes! Te pup!

  January 12, 2018 at 12:32 pm